sok z jagód goji
Porady

Owoce goji i ich zdrowotne właściwości. Sprawdź!

Jagody goji to niepozorne jadalne owoce krzewu zwanego inaczej kolcowojem chińskim, pochodzące z Chin. Owoce są niewielkie, podłużne i czerwone. Dietetycy zalecają ich stosowanie, gdyż są uważane za tzw. superfood, czyli jedzenie mające dużo prozdrowotnych właściwości, w tym przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy i odmładzające. Czy naprawdę warto je jeść?

Czym są jagody goji? Jakie mają składniki odżywcze?

Jagody goji to niewielkie owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity lub szkarłatny, rosnącej w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. W naszym kraju w sklepach najczęściej znajdziemy je w formie suszonej; w niektórych sklepach można też kupić zrobiony z nich sok. Jagody goji są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods. Zawierają bowiem wiele cennych dla organizmu składników odżywczych – witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Zawierają także żelazo, cynk, wapń, salen, fosfor, miedź, witaminy C, E oraz z grupy B, a także beta-karoten, kwasy tłuszczowe i błonnik.

Właściwości zdrowotne jagód goji

Jagody goji zawierają zeaksantynę, która chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła i promieniowania UV. Luteina poprawia komfort widzenia, a także zmniejsza ryzyko powstania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna mają także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników. Owoce tej niezwykłej rośliny oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. W ich składzie jest również cyperon, który pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu. Jagody goji zawierają β-sitosterol i kompleks LBP, co pozwala na zmniejszenie ilości triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Naukowcy udowodnili, że jagody wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe. Zmniejszają także
hiperglikemię u cukrzyków, gdyż obecny w nich kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność. Zawierają także bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Owoce goji hamują namnażanie komórek raka żołądka, raka okrężnicy, a także komórek raka płuc.

Zobacz również  3 sposoby na zdrowy uśmiech – zobacz, co zalecają eksperci

Inne cenne właściwości jagód goji

Owoce goji mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a ich regularne spożywanie pozytywnie działa na stan włosów i skóry. Ponadto zwiększają odporność i wspomagają odchudzanie. Ponadto spowalniają proces starzenia i właśnie dlatego są określone jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niweluję bóle migrenowe i reumatyczne. W ich składzie jest również błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe.
Jagody goji to niezwykłe owoce, które mają tak wiele wartości odżywczych, że warto wprowadzić je do jadłospisu. Dzięki temu nasz organizm będzie silny i szybciej poradzi sobie z infekcjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *