sok z jagód goji
Porady

Owoce goji i ich zdrowotne właściwości. Sprawdź!

Jagody goji to niepozorne jadalne owoce krzewu zwanego inaczej kolcowojem chińskim, pochodzące z Chin. Owoce są niewielkie, podłużne i czerwone. Dietetycy zalecają ich stosowanie, gdyż są uważane za tzw. superfood, czyli jedzenie mające dużo prozdrowotnych właściwości, w tym przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy i odmładzające. Czy naprawdę warto je jeść?

Czym są jagody goji? Jakie mają składniki odżywcze?

Jagody goji to niewielkie owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity lub szkarłatny, rosnącej w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. W naszym kraju w sklepach najczęściej znajdziemy je w formie suszonej; w niektórych sklepach można też kupić zrobiony z nich sok. Jagody goji są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods. Zawierają bowiem wiele cennych dla organizmu składników odżywczych – witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Zawierają także żelazo, cynk, wapń, salen, fosfor, miedź, witaminy C, E oraz z grupy B, a także beta-karoten, kwasy tłuszczowe i błonnik.

Właściwości zdrowotne jagód goji

Jagody goji zawierają zeaksantynę, która chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła i promieniowania UV. Luteina poprawia komfort widzenia, a także zmniejsza ryzyko powstania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna mają także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników. Owoce tej niezwykłej rośliny oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. W ich składzie jest również cyperon, który pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu. Jagody goji zawierają β-sitosterol i kompleks LBP, co pozwala na zmniejszenie ilości triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Naukowcy udowodnili, że jagody wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe. Zmniejszają także
hiperglikemię u cukrzyków, gdyż obecny w nich kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność. Zawierają także bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Owoce goji hamują namnażanie komórek raka żołądka, raka okrężnicy, a także komórek raka płuc.

Zobacz również  Twoja partnerka wraca późno do domu? Dowiedz się, jak dyskretnie sprawdzić, co robi po pracy

Inne cenne właściwości jagód goji

Owoce goji mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a ich regularne spożywanie pozytywnie działa na stan włosów i skóry. Ponadto zwiększają odporność i wspomagają odchudzanie. Ponadto spowalniają proces starzenia i właśnie dlatego są określone jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niweluję bóle migrenowe i reumatyczne. W ich składzie jest również błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe.
Jagody goji to niezwykłe owoce, które mają tak wiele wartości odżywczych, że warto wprowadzić je do jadłospisu. Dzięki temu nasz organizm będzie silny i szybciej poradzi sobie z infekcjami.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *