
Przetwory z buraków na zimę i nie tylko
Buraki czerwone to popularny dodatek do obiadu, zarówno w formie surowej, jak i różnych przetworów. Są powszechnie dostępne i tanie, na dodatek ich smak można łatwo urozmaicić dzięki dodaniu innych warzyw.
Wartości zdrowotne buraków
Buraki czerwone powszechnie uważane są za doskonały sposób na anemię. I w rzeczywistości tak jest, ale nie dlatego, że zawierają dużo żelaza. Najcenniejszym składnikiem buraków są barwniki, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i doskonale wpływają na przyswajanie tlenu przez komórki. Z tego względu przetwory z buraków zalecane są nie tylko w leczeniu anemii, ale także różnego rodzaju białaczek.
Czerwone buraki wspomagają także leczenie nadciśnienia, miażdżycy. Duża zawartość antyoksydantów pozwala na zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za choroby nowotworowe.
Przetwory z buraków
Choć buraki dostępne są przez całą zimę, to jednak najlepsze są późną jesienią, zawierają najwięcej soku i wartości odżywczych. Nie da się ukryć, że przygotowanie buraków do obiadu zajmuje sporo czasu, którego na co dzień nam brakuje, dlatego lepiej jest przygotować trochę słoików w różnych wariantach.
Surowe buraki – sok i kiszenie
Z surowych buraków można przyrządzić bardzo dobry i wartościowy sok. Wystarczy obrać buraki, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę. Zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Buraki kiszone stanowią bardzo dobrą bazę do przygotowania barszczu, sok z kiszonych buraków zalecany jest przy leczeniu anemii.
Buraki należy obrać, umyć i pokroić na plasterki. Układamy je w słoikach, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz zalewamy przegotowaną wodą i szczelnie zamykamy. Proporcje zależą od ilości buraków i indywidualnych preferencji smakowych. Barszczu kiszonego nie można zagotować, bo straci swój piękny kolor.
Buraki gotowane – nieograniczona ilość wariacji
Wiele przepisów bazuje na burakach gotowanych, różnią się dodatkami i grubością starcia. Stanowią doskonały dodatek do wędlin i obiadów.
Buraki należy najpierw dokładnie umyć i ugotować w skórce do miękkości. Po wystygnięciu należy je obrać i zetrzeć na odpowiedniej tarce.
Buraki na ciepło
To najprostszy przepis, do utartych na drobno 2,5 kg buraków dodajemy 0,5 szklanki octu, tyle samo cukru i 1 łyżkę soli. Po wymieszaniu buraki układamy do słoików i pasteryzujemy prze 20 min. W zimie po podsmażeniu możemy podać je do obiadu na ciepło, a po dodaniu chrzanu będą stanowiły doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i pieczeni.
Rewelacyjne są buraczki z dodatkiem papryki i cebuli. Smaki doskonale się uzupełniają i nigdy się nie znudzą.
Składniki:
• 3 kg buraków,
• 1 kg papryki,
• 0,5 kg cebuli,
• 1 szkl. cukru,
• 1 szkl. octu,
• 1 szkl. oleju,
• 1 szkl. wody,
• 1,5 łyżki soli,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 3 liście laurowe.
Ugotowane buraki należy zetrzeć na dużej tarce, paprykę pokroić na cienkie paski a cebulę w półtalarki. Z pozostałych produktów należy zrobić zalewę i po zagotowaniu dodać cebulę i paprykę, po 7 min. gotowania dodać buraki i zagotować. Gotowe buraki należy przełożyć do słoików i pasteryzować 10 min. Pychota.

