Porady

Zajady – dlaczego się robią?

Nieprzyjemne, bolesne i nieestetyczne zajady są zmorą wielu osób. Nazywane również kątowym zapaleniem ust, często mylone jest z opryszczką. Jednak zajady na ustach utrzymują się o wiele dłużej, powodując dyskomfort. Jakie są przyczyny zajadów i jak można się ich pozbyć?

Czynniki zdrowotne

 Przyczyn zajadów na ustach można się doszukiwać głównie w problemach zdrowotnych takich jak cukrzyca czy anemia. Na uciążliwe ranki mogą skarżyć się również kobiety w ciąży oraz przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne. Zaburzenia równowagi hormonalnej oraz obniżenie odporności znacznie wpływają na powstawanie nieprzyjemnych nadżerek. Zajady na ustach mają również inne podłoże.

Dieta i tryb życia

 Do powstawania zajadów na ustach w dużym stopniu przyczynia się niewłaściwa dieta oraz tryb życia. Osoby borykające się z anemią, najczęściej nie dostarczają odpowiedniej ilości żelaza oraz witamin z grupy B w pożywieniu. Właśnie brak tych pierwiastków skutkuje pojawianiem się nieprzyjemnych ranek na ustach. Podobnie rzecz się ma z trybem życia: brak regularnej aktywności fizycznej, zbyt mała ilość snu i brak równowagi pomiędzy pracą a odpoczynkiem, również wpływają na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia zajadów na ustach.

Zobacz również  W jaki sposób można uzyskać dotacje dla firm?

Dodatkowe przyczyny zajadów

 Warto wiedzieć, że zajady na ustach lubują się w ciepłym i wilgotnym środowisku, dlatego warto unikać nadmiernej ekspozycji skóry na słońce, aby zminimalizować ryzyko wystąpienie kątowego zapalenie ust. Również osoby noszące protezy zębowe są w większym stopniu narażone na ryzyko wystąpienia zajadów na ustach. Co ciekawe, nieprzyjemne nadżerki nie omijają niemowląt i małych dzieci, gdzie czynnikiem wyzwalającym okazuje się używanie smoczka.

Jak leczyć i zapobiegać?

 Znając przyczyny powstawania zajadów na ustach, łatwiej zminimalizować ryzyko pojawienia się bolesnych ranek. Przede wszystkim warto zmienić nawyki żywieniowe oraz tryb życia. Regularny, co najmniej 7godzinny sen, odpoczynek oraz systematyczna aktywność fizyczna może skutecznie wpłynąć na znacznie częstsze epizody występowania zajadów na ustach. Kluczowym czynnikiem walki z pojawiającymi się zajadami jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zawierające witaminy z grupy B oraz żelazo. Czerwone mięso, fasola, groch, szpinak, kapusta, natka pietruszki z pewnością powinny się znaleźć w jadłospisie osób narażonych na zajady na ustach. Warto również pamiętać o zadbaniu o naturalną odporność organizmu, uzupełniając dietę w produkty zawierające dużą ilość witaminy C. Spadek odporności, stres i brak odpoczynku to jedne z głównych przyczyn powstawania zajadów. Zatem zapobieganie powstawaniu zajadów na ustach to przede wszystkim zdrowy tryb życia i zbilansowana dieta. W przypadku leczenia powstałych ranek, doskonale sprawdza się witamina B2, aloes czy drożdże.

Zobacz również  Twoja partnerka wraca późno do domu? Dowiedz się, jak dyskretnie sprawdzić, co robi po pracy

Jednak warto wiedzieć, że bez istotnych zmian w diecie i trybie życia, zajady na ustach z pewnością będą nawracać. Skutecznym sposobem na zmniejszenie wystąpienia dokuczliwych ranek jest wprowadzenie zmian i dbanie o zdrowie i naturalną odporność organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *