mężczyzna wyrabia ciasto kruche na mące
Żywność

Jaka jest najlepsza mąka do ciasta?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że popularna mąka pszenna występuje w tak wielu wariantach i odmianach. A tymczasem wybór odpowiedniego rodzaju mąki może decydować o wyglądzie i smaku wypieku. Pomimo tego, że najzdrowsze są mąki o mniejszym stopniu zmielenia, to jednak nie nadają się one do wszystkiego, a w przypadku produktów cukierniczych ich zastosowanie może być równe porażce.

Jaki typ mąki wybrać do wypieków?

Wielu osobom wydaje się, że mąka tortowa jest mąką uniwersalną (https://e-spar.com.pl/towar/lubella-maka-puszysta-tortowa-typ-450-1-kg/13682), która doskonale nadaje się do wszystkich typów wypieków. Tymczasem jest to nieprawda – mąka tortowa z powodzeniem może być stosowana jedynie przy wypieku lekkich ciast bądź też blatów na torty. Z jej wykorzystaniem można upiec biszkopt, jednak przy innych rodzajach ciast lepiej sięgnąć po mąki innego rodzaju.

Przykładowo mąka krupczatka, która charakteryzuje się dość grubą strukturą, świetnie nadaje się do ciast kruchych, ciasta francuskiego czy też ciasta drożdżowego. Ma podobne zastosowanie, co mąka wrocławska i poznańska. Ciasto na pierogi z zastosowaniem mąki krupczatki będzie elastyczne i wyraziste w smaku.

Zobacz również  Ciastka z całego świata, odkrywanie lokalnych specjałów

Jeśli chodzi o wypieki, bardzo często stosuje się także mąkę luksusową. Fantastycznie sprawdzi się ona w przypadku ciasta drożdżowego, a także placków i naleśników różnego rodzaju. Mąka luksusowa doskonale nadaje się również do kopytek, klusek oraz smażonych ciast – takich jak pączki czy faworki.

Jeśli chodzi o wyroby cukiernicze, warto wspomnieć także o mące makaronowej. Z reguły używa jej się do wypieku bułek, ale doskonale sprawdzi się ona także w przypadku pierników, ciast na miodzie oraz ciast z dużym dodatkiem kakao – takich jak murzynki czy brownie.

Inne rodzaje mąki

Jeśli chodzi o rodzaje mąki dostępne w sklepach, to mąki pszenne nie są jedynym możliwym wyborem. Na sklepowych półkach często znaleźć można mąki żytnie, które fantastyczne nadają się do ciasta na chleb. Mąka żytnia razowa jest zdrowym wyborem, który sprawia, że chleb zachowuje świeżość nawet przez cały tydzień. Aby pieczywo było lekkostrawne dla organizmu, warto zdecydować się na mieszanie mąki pszennej z żytnią,

Domowi piekarze mogą także postawić na mąkę orkiszową, która jest bardzo plastyczna. Dzięki temu można uzyskać wypieki o niestandardowych kształtach, które świetnie będą trzymać formę. Mąka orkiszowa jest ceniona ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, a także błonnika.

Zobacz również  Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Bezglutenowe mąki do ciasta

Są osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać glutenu, który zawarty jest w mące pszennej. Na szczęście, w sklepach obecnie jest bardzo szeroki wybór mąk bezglutenowych, które dają ogromne możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie domowych ciast. Dzięki mąkom takim jak gryczana, amarantusowa czy kukurydziana można stworzyć pełnowartościowe i przepyszne wypieki. Tego typu mąki są nieocenione dla osób, które borykają się z celiakią, chorobą charakteryzującą się nietolerancją glutenu.

Podsumowując, przygotowując się do przygotowania ciasta warto wiedzieć, jaką mąkę wybrać, by osiągnąć niepowtarzalny efekt smakowy i wizualny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *